ȘCOALA DE JOACĂ
Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoastere, Speranță
Școala de joacă este un proiect de educație prin teatru, joacă și meștesug, derulat de o asociație non-profit.
Școala de joacă este un proiect al Asociației de dezvoltare personală Grigore Popa, creat cu scopul de a reda copilăria tuturor copiilor.
Asociația creează evenimente de peste 8 ani prin care și-a propus să educe copiii, într-un mod relaxant, practic și plăcut, prin joacă și activități ce îmbunătățesc mobilitatea, motricitatea, controlul emoțiilor și care îi oferă copilului bazele de care are nevoie ca să reușească în viață.
Din 2013 și până în prezent, Scoala de Joacă realizează evenimente mari precum: Ziua Universală a Iei pentru copii, Caravana de joacă, un proiect ce se desfășoară în toată țara, în mai multe localități precum și Joaca Împreună, un proiect dedicat copiilor cu dizabilități.
Ce reprezintă dizabilitatea?
Dizabilitatea înseamnă izolare, singurătate, o înțelegere diferită a lucrurilor care ne înconjoară. Înseamnă lipsa accesului la activități la care persoanele fără dizabilități ajung cu ușurință, cum ar fi spectacolele de teatru, opera sau vizitarea unui muzeu. O persoană cu dizabilități ce se află în scaun rulant, sau e nevăzătoare, nu aude sau este afectată neuro-cognitiv – având autism, Down, ADHD.
Lista poate continua, însă ne referim la toate afecțiunile care, pe lângă prblemele de sănătate inerente, afectează calitatea vieții, atât din punct de vedere social cât și financiar.Toate aceste persoane au o nevoie specială de a putea participa la sau de a înțelege o piesă de teatru sau pentru a asculta un spectacol de operă.
Scoala de Joacă vrea să demonteze acest mit și să arate că lucrurile pot fi făcute și altfel. Accesibilizarea pentru cei cu afectiuni neuro-cognitive se face prin sunet, ritmul de joc, cromatica decorului și a luminilor, sau prin plasarea publicului în sală sau într-un spațiu destinat special.
“Închide ochii și ai să vezi mai bine“
De la viață la spectacol…
E primul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat în totalitate publicului cu dizabilități. Un spectacol pentru copiii tipici sau atipici. Despre empatie, curaj, neuitare, autocunoaștere, responsabilitate și iubire de oameni.
Într-o lume în care nu mai suntem atenți la nimic în jurul nostru, acaparați de tehnologia de care suntem înconjurați în fiecare zi, acest spectacol este cea mai ieftină și accesibilă terapie de care avem nevoie cu toții, o gură de normalitate, o scară de valori într-o lume anormală.Spectacolul începe de la viața reală în care toți suntem diferiți și din ce în ce mai indiferenți la cei din jur.
Trecem unii pe lângă alții fără să încercăm să ne cunoaștem până când, cineva face un semn, iar corpurile actorilor încep să deseneze o poveste.O poveste a unei semințe abia venită pe lume, care nu știe ce fel de sămânță e. O poveste pentru toți copiii, tipici sau atipici fără zgomote, fără claxoane, fără agendă sau program de terapie. O poveste în care sunt toți egali și bineveniți.
“Închide ochii și ai să vezi mai bine”
Este o adaptare după “Povestea seminței” scrisă de Dumitru Radu Popa și este o poveste pentru copiii care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc. O mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoastere, Speranță.
Prima lecție pe care sămânța noastră o primește în drumul ei este de la un hârciog care este veșnic flămând dar care este foarte atent cu alimentația. Mănâncă doar alimente sănătoase. Este lecția despre atenție!
Cine ar putea avea mai multe griji decât o furnică? Da, de la ea învățăm lecția despre griji și responsabilitate. Vântul o duce pe sămânța noastră în ultima ei călătorie, spre devenire, dându-i un ultim indiciu de care se va folosi la momentul potrivit: ISTEȚIMEA.
Întâlnirea cu fluturele, aduce cu ea și lecția despre iubire și neuitare. Așa aflăm ca fluturii nu trăiesc decât 48 de ore. Dar dacă îi vom ține minte, vor trăi veșnic.
De ce un spectacol accesibilizat?
Pentru că România e printre ultimele locuri din Europa cu privire la programele culturale accesibilizate. Pentru că acești copii trăiesc printre noi și au aceleași nevoi și aceleași dorințe manifestate însă diferit.
Acești copii nu pot merge la teatru, pentru ca “deranjează”, “fac gălăgie” sau “ce poate să înțeleagă un copil cu nevoi speciale dintr-o piesă de teatru?”Pe langa ei, mai există și frați, părinți, prieteni, care nu ies din case de teamă că vor fi judecați prin prisma dizabilității celor dragi.
Pentru că desi Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap obligă instituțiile culturale să accesibilizeze programele pentru persoanele cu dizabilități, managerii acestora preferă sa plătească amenda decât să creeze condiții reale de acces pentru aceste persoane.
Noi, SilverCraft, ne-am alăturat ca un ajutor permanent pentru toate evenimentele realizate de Școala de Joacă și susținem fiecare inițiativă de binefacere.
Am reușit să venim în ajutor pentru Asociație, cu imaginație și creativitate și așa am facut bijuterii din argint 925 personalizate, logo “ȘCOALA DE JOACĂ” și inele “ÎNCHIDE OCHII ȘI AI SĂ VEZI MAI BINE”, inele reglabile, personalizate cu text gravat manual cu poansoane de 1,5-2mm.
Acestea se pot comanda direct de pe magazinul nostru online, prin precomandă. Încasările vor fi donate Asociației în procent de 50% (vom reține doar costul pentru material și producție).
Inel Reglabil Argint
Școala de Joacă funcționează 100% din donații și sponsorizări din partea celor care își doresc să ajute. Dacă v-am stârnit interesul, vă invităm să accesați pagina oficială a Asociației, scoaladejoaca.ro
O altă modalitate prin care vă puteți aduce contribuția, este redirecționarea impozitului pe profit annual, prin completarea declarației ANAF 230, către ȘCOALA DE JOACĂ- ASOCIATIA DE DEZVOLTARE PERSONALA GRIGORE POPA, CIF 32512874, cont bancar RO81BTRLRONCRT0299278701.
Membrul fondator al asociației este doamna Oana Popa.