“Memento mori” Leave a comment

(“Aminteşte-ţi că eşti muritor”)

Este o expresie ce provine din limba latină. Noi, românii, o cunoaștem drept titlu al unui poem eminescian, deşi originea acesteia este mult mai veche, provenind tocmai din antichitatea greco-romană. Se spune că, în Roma antică, expresia Memento mori ar fi fost repetată de un sclav, în faţa unui general roman, când acesta sărbătorea, pe străzile Romei, triumful în urma unei bătălii.

Cu demnitate, în faţa generalului victorios, sclavul i-a amintit că, în pofida succesului și “mâine este o nouă zi”, iar lucrurile pot fi schimbate. Acesta i-a rostit: “Respice post te! Hominem te esse memento!” (Priveşte în jurul tău şi aminteşte-ţi că eşti doar un om!)


Expresia Memento mori s-a bucurat însă de popularitate și în creştinismul medieval, fiind legată de ideea de mântuire, de promisiunea vieţii veşnice şi iertarea păcatelor. Într-un astfel de context, Memento mori (Aminteşte-ţi că eşti muritor) a dobândit un pronunţat caracter moralizator, un îndemn de a crede în viaţa de dincolo, un verset biblic asociat cu Memento mori fiind acesta: “În omnibus operibus tuis memorare novissima tua, et în aeternum non peccabis” (În tot ceea ce faci aminteşte-ţi sfârşitul şi nu păcătui”.

In antichitate se vindeau mici cranii de lemn sau de fildeș, pe care erau scrise cuvintele “Memento mori”, spre a aminti asceților ca sunt muritori. In epoca Renașterii, sculptorii au dat acestor capete de om valoarea unor obiecte de arta, care de asemenea erau denumite “Memento mori”.

În literatura română, Mihai Eminescu dă acest titlu – Memento mori – cu subtitlul “Panorama deşertăciunilor”, unei viitoare epopei (rămasă neterminată), care ar fi surprins în versuri întreaga istorie a umanităţii, de la civilizaţia preistorică africană, până la Campania lui Napoleon în Rusia. Au rămas din acest proiect câteva poeme, printre care şi cel cu titlul Memento mori (sau Diorama), construit din zece tablouri şi 217 strofe, cu puternice accente de meditaţie pe tema timpului, a măririi şi decăderii civilizaţiilor – Egiptul, Babilonul, “miticul Ierusalim”, Grecia şi Roma antică, Dacia, Zamolxe, cucerirea Daciei de către Împăratul Traian, Revoluţia franceză de la 1789 etc.

Inspirați de semnificația acestei expresii atât de pline de înțelesuri și învățăminte, am creat un set de bijuterii elegante prin care încercăm să surprindem esența.

Setul conține : butoni pentru cămașă, ac pentru cravată, pin pentru rever, clips pentru bani.

Produsele se pot comanda doar în set de câte două bijuterii.Setul este disponibil doar cu precomandă.Ne puteți contacta prin formularul de contact, email contact@silvercraft.ro sau prin whatsapp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Bun venit! Cu ce va putem ajuta?

×